Yamaha cup Berghem 24-08-2013

Zaterdag 24 augustus werden de wedstrijden voor de Yamaha YZF125r cup gereden op het Circuit Nieuw Zevenbergen in Berghem. Op dit circuit maakte Erik in april 2010 zijn debuut op een 50cc tweetakt machine, dit keer start hij op de 125cc viertakt Yamaha.

Vrije Training: De eerste helft van de vrije training gebruikt Erik om bekend te raken met de rem en schakelpunten op het circuit, daarna gaat het telkens een stukje sneller en komt hij uit op een tijd van 20e plaats met een tijd van 1.01,83. Na de training geeft Erik aan dat het best goed ging, alleen had hij op sommige punten last van een stuiterende voorkant waardoor hij niet zo strak kon insturen als hij graag zou willen. Voor de kwalificatie besluiten we de bandenspanning aan de voorkant iets te verlagen.

Kwalificatie: In de beginfase van de kwalificatie is Erik in duel met Dianne Geesink, ze liggen op dat moment om beurten op de 18e plaats. Tegen de helft van de kwalificatie zet Erik zijn snelste tijd, een 1.00,60 ruim een seconde sneller dan in de kwalificatie. Daarna lukt het niet meer om zijn tijd te verbeteren. Uiteindelijk weten Dianne Geesink en Rody Kuiper hem net voor te blijven waarmee hij op de 20e plaats uitkomt.

Race 1: Bij de start van de eerste wedstrijd weet Erik zijn positie te behouden, en weet vrijwel meteen een gaatje te slaan. Daarna gaat hij op jacht naar de rijders voor hem, als Erik een uitrempoging inzet bij William Maasse, raken ze beide even van hun lijn. Dianne loopt meteen een stuk weg waarna het gat weer moet worden dichtgereden. William herstelt zich iets sneller dan Erik en weet van hem weg te rijden. Tegen het einde van de wedstrijd rijdt Erik weer sneller dan het groepje voor hem en loopt met ongeveer 1 seconde per rondje weer op ze in. Vlak voor hij de aansluiting weet te vinden is de race ten einde en komt Erik binnen op een mooie 17e plaats.

Race2: Vlak voor de start van de tweede wedstrijd begint het te regenen, Erik heeft in het verleden bewezen zich goed thuis te voelen op een natte baan en kijkt met vertrouwen uit naar de start. Het is voor Erik de eerste keer dat hij op een natte baan rijdt met de Yamaha. Bij de start van de wedstrijd blijkt dat het niet lekker gaat, Erik heeft grote moeite om de machine in het juiste spoor te houden en heeft nergens grip. Met veel moeite rijdt Erik de wedstrijd uit en finished op een 21e plaats. Blijkbaar hebben we de plank behoorlijk misgeslagen bij het kiezen van de juiste bandespanning, waardoor Erik totaal geen grip had op het natte asfalt. Positief is dat hij de wedstrijd heeft uitgereden.

Na een goed kwalificatie en een hele nette eerste race, is het wel jammer dat Erik dit niet heeft kunnen doorzetten in de tweede race. Toch kunnen we terugkijken op een goede racedag. Tijdens de derde racedag op de Yamaha YZF heeft hij zich goed verbeterd en zat binnen 0,03 seconde van Dianne Geesink, waar dit in de vorige wedstrijd nog bijna 3 seconden was. De volgende wedstrijd is 21 september in Emmen.